Efter att ha spelat ett tag så är både ljudet och utseendet viktigt, men ibland så har man kommit vidare och vill kunna koppla ukulelen till en förstärkare eller ett PA.

Om man börjar med ljudet så är tonträet det som ger själva tonen karaktär, men sidorna och botten på ukulelen är också viktiga då det är mot dem som tonen studsar. Generellt är det mycket individuellt hur man vill att sin ukulele ska låta, exempelvis:

  • Högt och starkt
  • Mjukt och lite dovare
  • Klart och kompakt

Den där rätta känslan när man spelar är svårt att sätta ord på, självklart vill man att stränghöjden känns rätt och att strängarna i sig själva är sköna att spela på. Ibland så kan även vibrationerna i botten påverka spelkänslan.

Om man står på scen eller på annat sätt behöver förstärka ljudet så har man vanligtvis en pickup (en slags mikrofon) på sitt instrument som sedan går till en förstärkare. Men när det gäller ukulele så går det att göra på flera sätt:

  • En vanlig ukulele som har en inbyggd pickup. Det finns både aktiva och passiva pickuper, de som är aktiva har en starkare signal ut till förstärkaren men har då istället ett batteri som finns någonstans på ukulelen.
  • En elukulele med inbyggd pickup. Den har varken ljudhål eller tonträ och låter väldigt tyst utan förstärkning. Den har ofta metallsträngar men det finns även med ”vanliga” ukulelesträngar.
  • En ukulele som ger högre ljud tack vare en annan akustisk lösning. Exempel på sådana är banjoukulele och resonatorukulele.
  • En ukulele där man sätter en vanlig mikrofon framför. Fördelen är att man inte behöver montera något på ukulelen. Nackdelen är istället att man måste vara vänd mot och nära mikrofonen när man spelar, vilket inte alltid är så kul.

Nedan är några ukulele som har visat sig populära bland de som är erfarna ukulelespelare.

 

Tillbaka till guiden